Mide Botoksu Tedavisi

Şişmanlığın tedavisinde kullanılan ve son zamanlarda popülerliği artmış olan bir yöntemdir. Obez hastalarda cerrahi tedavinin bir alternatifi değildir. Etkinliği bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamıştır ve deneysel bir yöntem olarak değerlendirilmelidir.

ENDOSKOPİK YÖNTEMLE MİDE DUVARINA BOTULİNUM TOKSİNİ İNJEKSİYONU (MİDE BOTOKSU)

Mide Duvarına Botolinum Toksini Enjeksiyonu Nedir?

Neden Yapılır?

Şişmanlığın tedavisinde kullanılan ve son zamanlarda popülerliği artmış olan bir yöntemdir. Obez hastalarda cerrahi tedavinin bir alternatifi değildir.  Etkinliği bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamıştır ve deneysel bir yöntem olarak değerlendirilmelidir. VKİ’si 25-30 arası hastalarda uygulanmalıdır.

Botulinum toksini (Botoks) Klostridium botulinum isimli bakterinin salgıladığı bir zehirdir. Kas içine direk olarak zerk edildiği takdirde o kasta 3-6 ay süreli geçici felce neden olur. Bu toksin bakteriden laboratuvar ortamında ayrıştırılıp ilaç halinde hazırlanır ve vücudun çeşitli bölgelerinde tedavi amaçlı kullanılır. Şişmanlık tedavisi de bunlardan bir tanesi olup bu durumda toksin endoskopi rehberliğinde mide duvarına zerk edilir.

Tedavi edici (kilo verdirici) etkisinin mide duvarındaki kaslarda oluşturduğu geçici felç sayesinde midenin boşalmasını geciktirmesi ve bu sayede doygunluk hissinin uzun sürmesini sağlaması sayesinde olduğu düşünülmektedir. Bu etki, toksinin yapısı nedeni ile 3-6 ay kadar sürer ve muhtemelen hastanın rahat diyet yapmasına katkı sağlar. Toksinin etkisi yaklaşık 1 hafta sonra belirgin hale gelir ancak hastanın diyetine hemen işlem sonrasında başlaması gerekir.  

Mide Botoksu Nasıl Etki Gösterir?

Ne Kadar Kilo Verdirir?

Tedavi edici (kilo verdirici) etkisi mide duvarındaki kaslarda oluşturduğu geçici felç sayesinde midenin boşalmasını geciktirmesi ve bu sayede doygunluk hissinin uzun sürmesini sağlaması sayesinde olur. Hastalar bu etkiyi, eskisine göre yeme güdülerini daha rahat dizginleyebilme olarak tanımlamaktadırlar.  Bu etki, toksinin yapısı nedeni ile 3-6 ay kadar sürer ve hastanın rahat diyet yapmasına katkı sağlar. Toksinin etkisi yaklaşık 1 hafta sonra belirgin hale gelir ancak hastanın diyetine hemen işlem sonrasında başlaması gerekir. Öncelikle sıvı olan diyet, 10 gün içinde normal (katı) diyete çevrilir ve diyete devam edilir. Toksinin etkisi ortadan kalktıktan sonra da uygun beslenme programına devam edilmesi gerekmektedir, yoksa verilen kilolar geri alınabilir. Diyete uyum gösterildiği takdirde, başarılı sonuç alınmış bir hastada yaklaşık 2 ay içinde toplam vücut ağırlığının % 15’i kadar bir kilo kaybı sağlayabilir.

Mide Botoksu Nasıl Yapılır?

Mide duvarına botulinum toksini injeksiyonu, hasta sol yanına yatar pozisyonda iken, tüm hayati bulguları gözlenerek, bir anestezi uzmanının varlığında ve yüzeyel bir genel anestezi verilerek yapılır. İşlemden en az 6 saat öncesinden itibaren katı ya da sıvı gıda alımının durdurulması istenir.

Endoskop ile mide içine girilir ve önceden hazırlanmış olan toksin, özel bir iğne aracılığı ile mide duvarına zerk edilir, sonrasında işlem sonlandırılır. İşlem 15 – 20 dakika arasında sürer. Gastroskopi sırasında hedef toksin injeksiyonunu yapmaktır ancak işlem esnasında mide içinde bir sorun (polip, tümör, ülser vb.) saptanırsa buna yönelik girişim (biyopsi vb.) de yapılabilir. İşlem yüzeyel bir genel anestezi altında yapıldığından hasta hiçbir şey hissetmez ve hatırlamaz.

Mide Botoksu Uygulamasının Olası Risk Ve Komplikasyonları.

Yapılan çalışmaların tamamına yakınında botulinum toksini injeksiyonu ile ilgili önemli bir komplikasyon bildirilmemiştir. En çok midede şişkinlik ve gaz, ishal, bir süre ilaç kullanmayı gerektirecek reflü şikayetleri görülebilmektedir. Ancak, nadiren bir-iki hastada da olsa, Dünyada bu işleme bağlı olarak midenin tamamının çıkarılmasını gerektirecek düzeyde mide kanlanmasının bozulması, bunun yanında toksinin mide duvarından karın içine kaçması sonucu karın içi infeksiyon gelişmesi gibi ciddi komplikasyonlar bildirilmiştir. Özetle komplikasyon oranı “sıfır” değildir.

Mide Botoksu Uygulamasının Başarı Oranı Nedir, Biz Neden Uygulamıyoruz?

Mide duvarına botoks uygulaması diyet yapmayı kolaylaştırması amacı ile bazı merkezlerde uygulanmaktadır. Bu zamana kadar bu işlemle ilgili yapılmış çalışmalar sonucunda, mide duvarına botulinum toksini uygulamasının bilimsel olarak şişman hastalarda kalıcı kilo verdirmede başarılı olduğu kanıtlanamamıştır. Sonuçları başarılı değildir, ayrıca hiç kilo verememek de mümkündür. Bu nedenle, ayrıca nadir de olsa görülmüş olan ciddi komplikasyonlarından dolayı, kliniğimizde bu tedavi yöntemini önermemekte ve uygulamamaktayız. Uygulayan merkezler, daha çok ameliyat adayı olmayan VKİ 25-30 aralığındaki “kilolu” hastalara önermektedir.

Yeni hayatınızın altın anahtarı için bizi ziyaret edin!

Fulya Mah., Yeşilçimen Sok., Acıbadem Fulya Hastanesi Karşısı Polat Tower No:12 Şişli – İstanbul

Obezite hastalığının tedavisinde yalnız değilsiniz...