Tüp Mide Ameliyatı Sonrası
Neler Yapılmalıdır?

Obezite hastaları için iş ameliyat olmakla bitmez ve bir anlamda yeni başlar ! Amaç uzun dönem başarı olduğundan, bu yeni yolun her aşamasında hastalara da birtakım görev ve sorumluluklar düşecektir!

Tüp mide ve diğer şişmanlığı giderici ameliyatlar obezite hastalarına sunulan bir “altın anahtar” gibi düşünülebilir. Bu “altın” anahtar sayesinde morbid obezlerkendi başlarına hiçbir zaman açamadıkları bir kapıyı açarak yeni bir yol ve yaşama doğru adım atarlar.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Nasıl Bir Süreç?

Obezite cerrahisi sonrası süreci  “erken” ve “geç” dönem olmak üzere ikiye ayırarak incelemek yerinde olacaktır.  Kilo kaybının sürmesi beklenen “erken dönem” kabaca ameliyat sonrası ilk 1.5 yılı içerir ve merkezimizde “balayı dönemi” olarak nitelendirilir. Geç dönem ise kilo kaybının durmasından yani ilk 1.5 yıldan sonrasını tanımlamaktadır.

Erken dönemdeki temel amaç hastaların sağlıklı biçimde kilo vermesi ve bazı yanlış alışkanlıklarının farkına varmaları iken, geç dönemde geri kilo alınmaması ve bu konudaki destek programları ön plana çıkacaktır.

Dolayısı ile obezite ameliyatı sonrası dönem son derece dinamik bir süreçtir ve hastalarımızın sürekli değişmekte olan farklı gereksinimlerine ekip olarak ve hem de ömür boyu tam anlamı ile destek vermemiz zorunludur.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI SONRASI ERKEN DÖNEM.

Bu dönemi kendi içinde;

  1. Hastanede geçirilen ilk 3 gün
  2. Eve gidiş ve ilk bir ay 
  3. İlk 1.5 yıl

olarak ayırabiliriz.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası İlk 3 Gün.
Ağrı var mıdır?

Öncelikle tüm şişmanlık giderici ameliyatların laparoskopik (kapalı) yani karın kesilmeden yapılan girişimler olduklarını hatırlatarak söze başlamak gerekir.

Büyük karın kesisi olmadığı için; ameliyat sonrasında ağrı çok azdır. Tüm laparoskopik ameliyatlardan sonra gözlenebilen omuz ağrıları 1-2 günde kendiliğinden geçer ve basit ağrı kesiciler ile rahatlıkla kontrol edilebilir. Ameliyat sonrası ilk 1-2 gün hastaların yaklaşık % 20 ‘sinde bulantı ve öğürmeler gözlenebilir ancak bu da kendi kendini sınırlayan ve en fazla 36 saatte geçen bir durumdur.  Gene ameliyat sonrası ilk günlerde özellikle sıvı alımı başladığında hastalarımız sıkıştırıcı bir göğüs ağrısı hissedebilirler ancak sıvıları yavaş almayı öğrendiklerinde bu da ciddi bir sıkıntı yaratmaz.

Sonda takılır mı?

Hemen hiçbir zaman ne burundan ve ne de idrar yollarından bir sonda ya da tüp takılmaz.

İlk yürüme ne zaman?

Tüm hastalar obezite cerrahisinden 3-4 saat sonra ayağa kaldırılır ve yürütülürler. Erken yürüme ve bacaklara uygulanan özel mekanik baskı çorapları sayesinde bacaklarda pıhtı oluşumu riski son derece düşüktür.

Kan sulandırıcı iğne kullanılıyor mu?

Bacaklarda pıhtı oluşumunu engellemek için erken yürütme ve mekanik baskı çoraplarının dışında ameliyat öncesi saatlerde kan sulandırıcı iğneye de “mutlaka” başlanır. Bu iğneler hastanede iken her gün bir kez uygulanır ve taburcu olduktan sonra da 1 hafta boyunca sürdürülür.

İlk gıda alımı ne zaman?

Tüm hastalarımıza ameliyat sonrası 1. gün radyoloji ünitemizde basit bir “kaçak” kontrol filmi çekilir ve hemen sonrasında da ağızdan berrak sıvılarla beslenmeye başlanır.

Protein ve vitaminlere ne zaman başlanır?

Ameliyat sonrası 2. gün özel protein tozlarına (laktozsuz süt içinde eritilerek) ve ağızda eriyen vitaminlere başlanır. Tüm şişmanlık ameliyatları (tüp mide, gastrik by-pass ve duodenal switch) sonrasında ilk 3-4 ay boyunca “ek” protein desteği mutlak bir gerekliliktir ve diyet ekibimizin sorumluluğundadır. Bunun nedeni en hızlı kilo kaybının oluştuğu ilk aylarda vücuttaki protein yıkımı ve kaybının engellenmesidir. Çünkü bedendeki her protein molekülünün bir işlevi vardır ve eksiklik durumu mutlaka sorun yaratacaktır. Hastalar parça etlere ilk 3-4 ay başlayamayacağından hayvansal kaynaklı protein alımı yetersiz olacaktır ve bu “ek” protein desteği hayati önem taşır. Yeterli miktarda parça etlerin tolere edilebileceği 3 veya 4. aydan sonra ise “ek” protein desteğine gerek kalmaz. Vitaminler ise ilk 1 ay boyunca ağızda eriyen şekilde, sonrasında ilk bir yıl günde 2 adet; birinci yıldan sonra ise, kan tahlilleri göz önünde alınarak, günde 1 adet.

Ne zaman taburcu olunur?

Obezite cerrahisi geçiren hastalarımızın % 95’i 3. gün taburcu olmaktadır. Hastanede yatılan 3 gün boyunca her sabah diyetisyenlerimiz hasta ve yakınları ile görüşerek özellikle ilk 1 hafta içinde nasıl bir diyet uygulayacakları konusunda bilgilendirilirler. Hastanede geçirilen 3 gün boyunca tüm hastalar devamlı damardan sıvı alacaktır. Bunun nedeni ağız yolu ile yeterli sıvı alınmasının ilk günlerde mümkün olmamasıdır. Aslında tüm hastalarımızı 3 gün hastanede tutmamızın en önemli nedeni de budur.

Taburculuk tavsiyeleri

3. gün hem cerrahlarımız ve hem de diyet ekibimizle görüşen hasta, bir hafta sonra kontrole çağrılarak ve evde yapması gerekenler konusunda tam anlamı ile bilgilendirilerek taburcu edilir.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası İlk 1 Ay.

Eve gidildikten sonra mümkün olabildiğince hareketli olmak ve günde en az 1.5 litre kadar “su” içmek ve protein desteğini hiçbir şekilde ihmal etmemek en önemli öncelikler olmalıdır. Ayrıca 1 hafta boyunca kan sulandırıcı iğneye de devam edilmelidir. Taburcu olunduktan sonra tekrar gerisin geriye hastaneye yatmanın birinci nedeni evde yeterince su içmemek nedeniyle oluşan “DEHİDRATASYON” ‘dur!

Eve gidildikten sonraki ilk bir hafta boyunca yeni başlayan bir karın ağrısı ya da 38 derecenin üstünde bir ateş veya alt-arka baldır bölgesinde şişme/ağrı olduğu takdirde derhal merkezimize başvurulması konusunda tüm hastalar uyarılır!

İşe ne zaman başlanabilir?

Mide küçültme ameliyatından bir hafta sonra rahatlıkla işe ya da okula başlanabilir. Bu gene girişimin laparoskopik yani karın kesisi olmaması sayesindedir.

İlk bir aylık süreç hastalarımızın yeni midelerine alıştıkları ve kabaca berrak sıvılardan giderek normale yakın bir diyete tedrici olarak geçtikleri ve deneyimli diyetisyenlerimize en çok işin düştüğü dönemdir. Bu sürecin en başarılı şekilde tamamlanması hasta ve/veya hasta yakınlarının diyet ekibimizle çok yakın temasta bulunmasını zorunlu kılacaktır. Hangi gün hangi yeni gıda maddesine başlanabilir, sıkıcı olmayan yeni protein kaynakları diyete eklenebilir mi gibi tüm sorulara diyetisyenlerimiz ilgili hastaya en uygun çözüm ve alternatifleri üretmekle sorumludurlar.

Ne zaman egzersizlere başlanmalı?

Yürüme eve gider gitmez derhal teşvik edilir. Ameliyat sonrası 10. günden sonra yüzme ya da kardio tipi (örneğin: fitness bisikleti çevirme) egzersizler büyük önem taşır. Kas kitlesinin arttırılmasına yönelik daha ciddi ağırlık egzersizleri ise ameliyat sonrası 40. günden sonra önerilirler.

Uzun dönemde basit adım sayacı saatleri (birçok telefonda mevcuttur) ile günde 10.000 adım atacak şekilde yürümenin teşvik edilmesi yeterli spor yapamayan hastalar için son derece önemlidir.

Uzun dönemde egzersiz programlarına uyan ve bunu bir yaşama biçimi haline getirebilen hastalarda geri kilo alma olasılığı büyük ölçüde engellenebilir! Artan kas kitlesi kilo kaybını teşvik edebilir!

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası İlk 1.5 Yıl.

Mide küçültme ameliyatı sonrası ilk bir/bir buçuk yıl; kilo kaybının kaçınılmaz olduğu, hastanın ilk kilosuna, çeşitli önerilere uyup uymamasına ve egzersiz durumuna göre 20 – 100 kilo arasında “MUTLAKA” zayıflayacağı “BALAYI” dönemidir.

Bu dönemde en önemli vazife başta hastalara ve bizim açımızdan da diyetisyenlerimiz ve psikolojik destek ekiplerimize düşer. Cerrahlarımız kısmen devre dışı kalırlar ve temel amaç onlara artık ileride de bir gereksinim kalmamasıdır!

Bu maalesef olguların tamamında mümkün olamamaktadır!

Bu süreçte eski yanlış beslenme alışkanlıklarını anlayıp bunları giderebilen (örneğin alkolü bırakma veya azaltma, duygusal yemek problemini çözme), egzersiz programlarına tavsiyelerimize göre uymaya gayret eden ve en önemlisi bu değişiklikleri İÇSELLEŞTİREBİLEN hastalarda uzun dönemde başarı MUTLAKTIR.

Obezite cerrahisi sonrası uzun dönem başarıda net ve kesin olarak katkı sağladığı bilinen bir diğer uygulama ise belli aralıklarla düzenlediğimiz “HASTA DESTEK GRUPLARIDIR”.

Her ayın ilk cumartesi günü “ücretsiz” olarak yaptığımız bu toplantılarla en azından birkaç ayda bir bile olsa katılma, çok önemli bir motivasyon kaynağı olmaktadır. Ayrıca birçok yanlışın düzeltilmesi, yeni bilgilerin paylaşılması açılarından da şişmanlık cerrahisi merkezlerinin bir olmazsa olmazıdır hasta destek grupları.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Uzun Dönem.
Kilo kaybı ne zaman durur?

Tüm obezite ameliyatlarından 1 – 1.5 yıl sonra kilo kaybı duracaktır.

Ameliyat sonrasında 2 yıl geçmiş olmasına karşın halen kilo kaybının devam etmesi, beslenme düzeni ve sporun bilinçli kombinasyonu ile hedeflenen kiloya ulaşma adına sağlanabilir. Fakat önlenemez kilo kaybı gözlendiğinde, %1’lik bir durum olan “darlık” gibi müdahale gerektirebilen bir komplikasyona işaret edebilir.

Kilo kaybının durması “balayı” döneminin de bittiğine işaret eder ! Bundan sonra temel amaç artık geri kilo alınmamasını başarmaktır. İlk 1.5 yıl içinde doğru beslenme alışkanlığını, rutin egzersiz yapmayı benimseyen ve takip protokollerimiz ile hasta destek gruplarına yeterli katılımı gerçekleştirebilen hastalarda gerisin geriye kilo alma olasılığı son derece düşüktür.

Ancak unutulmamalıdır ki; obezite kronik bir hastalıktır ve büyük olasılıkla genetik bazı faktörler de rol oynamaktadır. Ayrıca cerrahi ile sadece üst sindirim sisteminde değişiklikler yapılmakta fakat maalesef hastaların genleri, kafa yapıları ya da alışkanlık ve huyları değiştirilememektedir. Öte yandan tüp mide ameliyatından örnek verirsek oluşturulan ince tüp “metal bir boru” olmadığından zaman içinde genişler ve ameliyatın gıda alınımını kısıtlayıcı etkisi 3-4 yıl geride bırakıldığında bariz olarak azalır ve nihayetinde hastaların “iradesi” tekrar devreye girer ! Bu nedenlerle bir grup hasta mutlaka geri kilo alacak ve hatta tekrar morbid obez ve dolayısı ile ikinci kez ameliyat adayı bile olacaktır. Bu son durum eldeki bilimsel verilere göre hastaların % 3-4’ü gibi azımsanamayacak düzeydedir.

Bu gruba girilmemesi açısından hastalara da büyük sorumluluk düşmektedir. Merkez olarak bize düşen ise tüm hastalarımıza gereken her konuda ve ÖMÜR BOYU destek olmaktır.

Cilt sarkmaları için estetik ameliyat ne zaman olmalı?

Bu bir tıbbi gereklilik değildir ancak bazı hastalar haklı olarak talep etmektedirler. Bunun için en uygun zaman kilo kaybının durması ve en az birkaç ay sabit kiloda kalındıktan sonraki dönemdir.

Ameliyat sonrası ne zaman hamile kalınabilir?

Şişmanlığı giderici ameliyatlar hamile kalma olasılığını ciddi biçimde arttırırlar. Öte yandan yoğun kilo kaybının oluşacağı ilk aylar ve kilo kaybının süreceği ilk yıl boyunca hastaların HAMİLE KALMAMALARI ve KORUNMALARI önerilir. Ameliyat sonrası ilk yıl geride kaldıktan sonra ise hamile kalınmasında hiçbir sakınca yoktur.

Ameliyat sonrası cinsel hayat ne zaman başlayabilir?

Bu konuda herhangi bir sınırlama getirilmez. Sadece hanımların ilk bir yıl boyunca hamile kalmamaları konusu vurgulanmalıdır.

Ameliyat, size tek başınıza başaramayacağınız kilo hedefinize ulaşmaya yardım ediyor.

Bu başarıyı, sağlıklı bir şekilde sürdürebilmenizde profesyonel ekibimiz, size ömür boyu destek sunuyor.

Amacımız; sizi her daim sağlıklı, mutlu ve fit görmek.